czwartek, 25 marca 2010

Ogórki z łososiem

Tę prostą, smaczną i jakże efektowną przystawką zainspirowała mnie stronka kuchenna szkoła przetrwania. Zastanawiałam się właśnie nad przystawkami, które przygotuję na święta - i to będzie jedna z nich:-) Bardzo spodobała mi się sama forma podania ogórka, do srodka można włożyć tylko łososia lub sam twarożek, lub jeszcze coś innego i udekorować to czymś zielonym - będzie pięknie wyglądać na stole.


Składniki:
  • 1 obrany ogórek
  • kilka łyżek twarożku
  • garść kiełków lub innej zieleniny:-)
  • plaster wędzonego łososia
  • sól, pieprz

Ogórek pokroić na 4-5 kawałków, wydrążyć z nich miąższ. Twarożek przyprawić solą i pieprzem, włożyć łyżeczką do ogórka. Na wierzchu położyć pokrojonego w paseczki łososia i udekorować kiełkami.


wtorek, 23 marca 2010

Imieninowe serduszka

Z okazji imienin mojej córeczki, zrobiłam jej te smakowite serduszka, które znalazłam na stronie Dorotuś. Wyglądały dość skomplikowanie, ale okazały się bardzo łatwe do zrobienia. Ciasteczka wszystkim smakowały, Patrysia zlizywała najchętniej dżemik. Są bardzo kruche i bardzo, bardzo dobre.


Składniki:

  • 230 g mąki
  • 175 g schłodzonego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • dżem lub konfitura
Wszystkie składniki zagniatamy i tak powstałe ciasto owijamy folią i chowamy do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy i na blacie posypanym mąką wałkujemy na grubość ok.3-4 mm. Wycinamy ciasteczka, u mnie były to serduszka i koła - wyszło mi ponad 40 ciasteczek. W połowie z nich wycinamy mniejszymi foremkami środki. Układamy na blaszcze lekko posypanej mąką - ja używam tłuszczu w sprayu lub mąki, różnie).

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w temp. 180oC.

Po ostudzeniu, ciasteczka z wyciętymi środkami posypujemy cukrem pudrem, pozostałe smarujemy dżemem i nakrywamy tymi z pudrem. Wychodzi około 20 dużych, bardzo sycących. ciasteczek.

Możemy zajadać natychmiast - są pyszne!





czwartek, 18 marca 2010

Tort gruszkowo-malinowy

Na urodziny mojego męża zrobiłam taki torcik i bardzo nam smakował. Nie jest zbyt skomplikowany ani pracochłonny. Gorąco polecam!


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 zapachu waniliowego
  • 1/2 budyniu waniliowego
  • krem do przełożenia tortu
  • dżem malinowy (truskawkowy też będzie dobry)
  • maliny
  • gruszki z puszki
  • sok z 1 cytryny + cukier na poncz

Ja piekę biszkopt dzień wcześniej, żeby później łatwiej go było przekroić.

Białka ubić z cukrem, proszkiem i zapachem, dodać żółtka, następnie mąkę. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Biszkopt musi być całkowicie wystudzony, wtedy kroimy go delikatnie przez środek na pół. Nasączamy dolną część ponczem (pół litra przegotowanej wody + 1.5 łyżki cukru - ostudzić, a następnie dodać sok z cytryny - można doprawić wódką lub innym alkoholem). Smarujemy dżemem, układamy na nim pokrojone cieniutko gruszki i leciutko nakładamy krem. Przykrywamy drugą połówką biszkopta i nasączmy ją również. Trzeba bardzo uważać, żeby nie nasączyć biszkoptu za bardzo, wtedy będzie się rozlatywał:-), ale nie może być też nasączony za mało, bo tort będzie suchy. To trzeba wyćwiczyć:-) Smarujemy kremem cały tort, dekorujemy malinami i gruszkami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.



środa, 10 marca 2010

Śliwki w czekoladzie

Bardzo smaczny i niezwykle prosty deser. Łatwy i szybki do zrobienia. Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić z ilością, bo śliweczki są mocno alkoholowe:-)


Składniki (na ok.35 śliwek):

  • 35 suszonych śliwek,
  • 2 gorzkie czekolady,
  • brandy

Śliweczki wkładamy do miseczki i zalewamy brandy. Odstawiamy na kilka godzin, można też zostawić na noc.

Odlewamy brandy i odstawiamy śliwki na bok, a w garnuszku, na parze, rozpuszczamy czekolady. żeby je roztopić na parze, nie na ogniu!

Śliweczki nakłuwamy wykałaczkami lub jakimś małym widelczykiem i moczymy w czekoladzie. Odkładamy na papier (pergamin) do wystygnięciażna zajadać:-)






sobota, 6 marca 2010

Sos Tzatziki

Bardzo zdrowy, mocno czosnkowy, doskonały do potraw grillowanych i do wszelkiego rodzaju mięs - grecki sos tzatziki. Mój mąż uwielbia sam sos (w wesrsji mocno czosnkowej) z chlebkiem:-))) Ja wolę mniej czosnku - ale to już każdy może doprawić według uznania. Sos jest bardzo łatwy do przygotowania!


Składniki:

  • 1 długi ogórek
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 50ml gęstej śmietany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Ogórek myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce na małych oczkach. Odciskamy wodę, a resztę kładziemy na jakiejś ściereczce lub gazie. Wyciskamy jeszcze raz porządnie. W miseczce mieszamy jogurt, śmietanę, oliwę z oliwek, wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i na końcu dodajemy odciśnięty ogórek. Wstawiamy sos do lodówki, żeby się trochę schłodził i gotowe:-)

poniedziałek, 1 marca 2010

Ciasteczka waniliowe

Bardzo kruche, waniliowe ciasteczka. Pełnię smaku uzyskują jednak dopiero po udekorowaniu polewą czekoladową. Moja 4-letnia córeczka była zachwycona wycinaniem ciasteczek, dekorowaniem ich, no i oczywiście jedzeniem:-) Są dość łatwe do zrobienia, a dzieci mają naprawdę niezłą zabawę.

Składniki:
  • 2.5 szklanki mąki
  • 1.5 kostki miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy

Połączyć wszystkie składniki, ugnieść je (lub zmiksować) i z gotowego ciasta uformować dwie kulki. Na godzinę włożyć do lodówki. Wyjąć pierwszą kulę i rozwałkować na stolnicy. Foremkami wykroić ciasteczka i ułóżyć na wysmarowanej masłem blaszce. Piec na złoty kolor przez 10-15 minut w temp. 180 oC. Udekorować można lukrem lub czekoladą.





Related Posts with Thumbnails