środa, 28 kwietnia 2010

Zapiekanka z szynką i pieczarkami

Prosta, szybka, smaczna, nasza ulubiona zapiekanka z makaronem. Można ją przygotować dużo wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i gotowe:-) Na drugi dzień odsmażona na patelni też smakuje super!

Składniki:


  • torebka makaronu - ok. 200gr. (ja lubię najbardziej świderki, może być też penne)
  • 1 cebula
  • 10 plastrów szynki (ilość w zależności od upodobań:-)
  • brokuły- kilka różyczek
  • 8 pieczarek
  • szklanka śmietany kremówki (30%)
  • ser żółty
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej. Gotujemy makaron al dente, odcedzamy. Podsmażamy cebulkę i szynkę (pokrojone wcześniej w paseczki). Podsmażamy też pieczarki (pokrojone w talarki). Śmietanę wlewamy do miseczki, doprawiamy porządnie solą i pieprzem, możemy doprawić również ziołami - ja dodaję oregano i zioła włoskie.

Do naczynia, w którym będziemy piec zapiekankę, wkładamy po kolei: warstwę makaronu, cebulę z szynką, pieczarki - solimy, pieprzymy, posypujemy startym serem, znowu makaron, celulka i tak dalej. Na samym wierzchu układamy brokuły i zalewamy wszystko sosem śmietanowym i jeszcze raz posypujemy serem. Sosu powinno być tyle, żeby pokryć całą zapiekankę, do samego dna naczynia. Dużo zależy właśnie od wielkości naczynia - czasem trzeba dodać więcej śmietany. Zapiekanka nie może być sucha. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 30-40 minut.

poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Ciasteczka owsiane

Dobre, a przy tym zdrowe ciasteczka:-) W oryginalnym przepisie był jeszcze biały cukier, którego ja nie dodałam - ciasteczka i tak były bardzo słodkie. Dodawać do nich można według smaku różne owoce suszone, orzechy, rodzynki - ja dodałam daktyle, orzechy i żurawinę. Przepis znalazłam TU.



Składniki:

  • kostka masła
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. rodzynków, żurawin, orzechów itp. (mogą być dowolne orzechy i owoce suszone)
Rozpuszczone masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Dodać jajka , wanilię i dobrze ubić. Dodać mąkę wymieszaną z sodą , cynamonem i solą. Na koniec wsypać płatki owsiane, rodzynki , orzechy i co jeszcze chcemy:-), dobrze wymieszać. Ciasto nabierać łyżką i nakładać na nie natłuszczoną blachę, jest dość klejące. Piec w temperaturze 180 st.C. przez 10 - 12 minut, aż się zrumienią.Nie można piec zbyt długo, bo cistaeczka będą za suche (ale też dobre:-)





czwartek, 8 kwietnia 2010

Kurczak z fetą, pieczarkami i ze szpinakiem.

Pyszny obiadek dla wielbicieli szpinaku i fety:-) Jeżeli kurczaka nie będziemy piec zbyt długo, a tylko do momentu aż będzie biały, pieczeń będzie wilgotna i mięciutka.

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka (może też być z indyka),
  • 4 pieczarki
  • szpinak
  • ser feta
  • musztarda
  • sól, pieprz, papryka


Pierś przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pieczarki podsmażamy na patelni. Szpinak dusimy, aż będzie jak papka:-) Lekko ubitą pierś z kurczaka smarujemy musztardą (ja użyłam takiej z gorczycą, ale może być każda inna). Układamy na jednej połówce piersi szpinak, posypujemy fetą, na drugiej pieczarki. Składamy pierś i związujemy sznureczkiem, żeby nic nie wypadało. Skrapiamy olejem i pieczemy około 45 minut w temp. 180. Trzeba sprawdzić, czy kurczak w środku jest już biały, wtedy wyjmujemy i można jeść:-) Polewamy sosem, który został po pieczeniu kurczaka.





Related Posts with Thumbnails