wtorek, 14 września 2010

Zupa z czarnej fasoli

Bardzo syta, zdrowa i smaczna zupka na zimowy obiad. Jemy ją zawsze ze świeżo upieczonym chlebkiem. Warto spróbować chociaż raz:-)

    Składniki:

  • 2 szklanki czarnej fasoli
  • 3/4 szklanki soczewicy (czerwonej lub zielonej, lub każdej po trochu)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • szklanka sosu pomidorowego lub kilka łyżek koncentratu
  • kolendra
  • sól, pieprz
  • majeranek

    Dzień wcześniej fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia ją płuczemy, wlewamy świeżą wodę i gotujemy do miękkości (ok. 1.5 godziny). Gdy fasola jest już prawie miękka, wrzucamy soczewicę (po ok. 1 godzinie gotowania).

    Gdy fasola i soczewica są miękkie, dodajemy pokrojoną cebulę, marchewkę, pomidory, koncentrat lub sos pomidorowy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Nie przyprawiamy wcześniej!

    Gdy zupka jest już gotowa, wyłączamy palnik i zostawiamy ją by trochę przestygła. Dopiero później, gdy jest już ciepła (a nie gorąca), doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną kolendrą i majerankiem. Nie gotujemy jej już więcej!

    Żeby zupę zagęścić wyjmuję mniej więcej połowę fasoli z warzywami (lub więcej, w zależności od konsystencji) do miski i miksuję ją blenderem, po czym dodaję znów do zupy. Jeśli zupa jest mimo wszystko za gęsta, fajnie jest odłożyć trochę fasoli (bez wody, łyżką cedzakową) i zrobić pyszną sałatkę z czarną fasolą. Ja specjalnie gotuję zawsze więcej fasoli, żeby później zrobić z niej sałatkę lub jakąś pastę do chleba. Pychota!:-)




Sałatka z czarnej fasoli

Zdrowa, smaczna, lekko pikantna, ze słodką nutką pomarańczy:-) Jest to przerobiona sałatka meksykańska, którą nauczyła mnie robić koleżanka Meksykanka. W oryginale sałatka była bardziej pikantna i octowa:-), z awokado (które dodane tutaj wyśmienicie smakuje, warto spróbować). Ja złagodziłam jej smak sokiem z pomarańczy i aromatyczną skórką pomarańczową - ale jak kto woli, nie musi ich być:-)


Składniki:
  • 2 szklanki czarnej, ugotowanej fasoli (odsączonej)
  • 1 puszka kukurydzy (odsączonej)
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • pół papryczki chili (można pominąć)
  • pół szklanki listków świeżej kolendry
  • 1 mała czerwona papryka (lub pół dużej)
  • sok z całej pomarańczy + 1 łyżeczka startej skórki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • mogą być jeszcze zioła - ja używam mieszankę ziół włoskich
Cebulę, pomidory i papryki kroimy w kosteczkę, kolendrę siekamy, mieszamy wszystko z fasolą i kukurydzą i doprawiamy do smaku oliwą, solą, sokiem z pomarańczy i resztą dodatków. Dobrze jest wstawić sałatkę do lodówki, żeby się "przegryzła" - może to być godzinka, a można również przygotować ją wieczorem i jeść następnego dnia.



Related Posts with Thumbnails