wtorek, 14 września 2010

Sałatka z czarnej fasoli

Zdrowa, smaczna, lekko pikantna, ze słodką nutką pomarańczy:-) Jest to przerobiona sałatka meksykańska, którą nauczyła mnie robić koleżanka Meksykanka. W oryginale sałatka była bardziej pikantna i octowa:-), z awokado (które dodane tutaj wyśmienicie smakuje, warto spróbować). Ja złagodziłam jej smak sokiem z pomarańczy i aromatyczną skórką pomarańczową - ale jak kto woli, nie musi ich być:-)


Składniki:
  • 2 szklanki czarnej, ugotowanej fasoli (odsączonej)
  • 1 puszka kukurydzy (odsączonej)
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • pół papryczki chili (można pominąć)
  • pół szklanki listków świeżej kolendry
  • 1 mała czerwona papryka (lub pół dużej)
  • sok z całej pomarańczy + 1 łyżeczka startej skórki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • mogą być jeszcze zioła - ja używam mieszankę ziół włoskich
Cebulę, pomidory i papryki kroimy w kosteczkę, kolendrę siekamy, mieszamy wszystko z fasolą i kukurydzą i doprawiamy do smaku oliwą, solą, sokiem z pomarańczy i resztą dodatków. Dobrze jest wstawić sałatkę do lodówki, żeby się "przegryzła" - może to być godzinka, a można również przygotować ją wieczorem i jeść następnego dnia.



1 komentarz:

Related Posts with Thumbnails