wtorek, 14 września 2010

Zupa z czarnej fasoli

Bardzo syta, zdrowa i smaczna zupka na zimowy obiad. Jemy ją zawsze ze świeżo upieczonym chlebkiem. Warto spróbować chociaż raz:-)

    Składniki:

  • 2 szklanki czarnej fasoli
  • 3/4 szklanki soczewicy (czerwonej lub zielonej, lub każdej po trochu)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • szklanka sosu pomidorowego lub kilka łyżek koncentratu
  • kolendra
  • sól, pieprz
  • majeranek

    Dzień wcześniej fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia ją płuczemy, wlewamy świeżą wodę i gotujemy do miękkości (ok. 1.5 godziny). Gdy fasola jest już prawie miękka, wrzucamy soczewicę (po ok. 1 godzinie gotowania).

    Gdy fasola i soczewica są miękkie, dodajemy pokrojoną cebulę, marchewkę, pomidory, koncentrat lub sos pomidorowy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Nie przyprawiamy wcześniej!

    Gdy zupka jest już gotowa, wyłączamy palnik i zostawiamy ją by trochę przestygła. Dopiero później, gdy jest już ciepła (a nie gorąca), doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną kolendrą i majerankiem. Nie gotujemy jej już więcej!

    Żeby zupę zagęścić wyjmuję mniej więcej połowę fasoli z warzywami (lub więcej, w zależności od konsystencji) do miski i miksuję ją blenderem, po czym dodaję znów do zupy. Jeśli zupa jest mimo wszystko za gęsta, fajnie jest odłożyć trochę fasoli (bez wody, łyżką cedzakową) i zrobić pyszną sałatkę z czarną fasolą. Ja specjalnie gotuję zawsze więcej fasoli, żeby później zrobić z niej sałatkę lub jakąś pastę do chleba. Pychota!:-)




2 komentarze:

  1. Pokój Tobie!

    Łatwiej upaść niż powstać dlatego warto podpierać się przy wstawaniu tym co prawo podsuwa bo to jedyny solidny fundament.

    Radosnego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja polecam konkurs dla blogerów na www.dniherbaty.pl (zakłądka Herbata z dodatkami) widzę, ze lubisz eksperymentować:p

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails