- 2 szklanki czarnej, ugotowanej fasoli (odsączonej)
- 1 puszka kukurydzy (odsączonej)
- 1 mała cebula czerwona
- 2-3 dojrzałe pomidory
- pół papryczki chili (można pominąć)
- pół szklanki listków świeżej kolendry
- 1 mała czerwona papryka (lub pół dużej)
- sok z całej pomarańczy + 1 łyżeczka startej skórki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, papryka ostra
- 2-3 łyżki octu winnego
- mogą być jeszcze zioła - ja używam mieszankę ziół włoskich
Cebulę, pomidory i papryki kroimy w kosteczkę, kolendrę siekamy, mieszamy wszystko z fasolą i kukurydzą i doprawiamy do smaku oliwą, solą, sokiem z pomarańczy i resztą dodatków. Dobrze jest wstawić sałatkę do lodówki, żeby się "przegryzła" - może to być godzinka, a można również przygotować ją wieczorem i jeść następnego dnia.
zaciekawiła mnie ta nutka pomarańczy.
OdpowiedzUsuń