piątek, 25 czerwca 2010

Cukinia z fetą i mozzarellą

Pyszne połączenie cukini z fetą. Fajna przystawka, szybka i łatwa w przygotowaniu, a przy tym baaardzo smaczna:-) Smakuje też wyśmienicie grilowana!

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 łyżki fety
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 żółtko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła
  • ser mozzarella (do posypania)

Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy środki. Zostawiamy połowę tego miąższu, wkładamy go do miseczki, do której dodajemy resztę składników (poza mozzarellą) - czosnek wyciśnięty. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku i napełniamy połówki cukini naszą miksturą. Posypujemy mozzarellą i do pieca. Pieczemy tylko kilka minut w temp. 200 oC dopóki ser się nie roztopi. Cukinia nie może być za miękka, najlepsza jest trochę twarda:-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails