- torebka zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 dojrzałe pomidory
- kostka rosołowa
- kabanos
- 2 małe ziemniaki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- mielony kminek
Soczewicę wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, żeby ją tylko pokryć, dodajemy wyciśnięty czosnek i olej, mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
W drugim garnku podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy kminkiem, dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy rosołek i gotujemy kilka minut.
Gdy soczewica będzie miękka, dodajemy do niej rosołek z pomidorami i gotujemy wszystko jeszcze kilka minut. Ziemniaki trzemy na tarce i dodajemy po łyżce, zeby naszą potrawę zagęścić. Musimy obserwować czy konsystencja nam odpowiada i jak dużo tego ziemniaka bedzie potrzeba dodać.
Potrawę tę serwuje się z ryżem, więc może być dość gęsta, można też zjeść ją jako zupę - wtedy nie trzeba za bardzo zagęszczać. Trzeba samemu pokombinować i zobaczyć jak nam lepiej smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz