piątek, 25 czerwca 2010

Bagietki

Bagietki wyszły bardzo pyszne, delikatne, mięciutkie. Myślę, że lepsze byłyby jednak w formie małych bułeczek - z masłem i miodem:-) Moja sąsiadka była akurat tuż po pieczeniu i bardzo jej smakowały. Przepis znalazłam na pysznym blogu moje wypieki i cytuję tu autorkę.


Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody o temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki

Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki; wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być.

Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyc do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie uformować bagietki, długości około 30-40 cm. Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć, para wodna tworzy piękną skórkę), włożyć bagietki i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec aż będą rumiane i lekko "postukane" będą brzmiały jak puste (niedługo, ja piekłam jeszcze około 10 minut).
(*z podanych proporcji wychodzą 4 spore bagietki)




Cukinia z fetą i mozzarellą

Pyszne połączenie cukini z fetą. Fajna przystawka, szybka i łatwa w przygotowaniu, a przy tym baaardzo smaczna:-) Smakuje też wyśmienicie grilowana!

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 łyżki fety
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 żółtko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła
  • ser mozzarella (do posypania)

Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy środki. Zostawiamy połowę tego miąższu, wkładamy go do miseczki, do której dodajemy resztę składników (poza mozzarellą) - czosnek wyciśnięty. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku i napełniamy połówki cukini naszą miksturą. Posypujemy mozzarellą i do pieca. Pieczemy tylko kilka minut w temp. 200 oC dopóki ser się nie roztopi. Cukinia nie może być za miękka, najlepsza jest trochę twarda:-)



wtorek, 22 czerwca 2010

Soczewica po kolumbijsku

Przepis od mojej koleżanki z Kolumbii. Zaprosiła nas kiedyś na kolację i podała właśnie to danie. Bardzo nam smakuje soczewica w takiej wersji i potrawa ta na stałę zagościła w naszym domu.

Składniki:
  • torebka zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory
  • kostka rosołowa
  • kabanos
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • mielony kminek

Soczewicę wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, żeby ją tylko pokryć, dodajemy wyciśnięty czosnek i olej, mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.


W drugim garnku podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy kminkiem, dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy rosołek i gotujemy kilka minut.


Gdy soczewica będzie miękka, dodajemy do niej rosołek z pomidorami i gotujemy wszystko jeszcze kilka minut. Ziemniaki trzemy na tarce i dodajemy po łyżce, zeby naszą potrawę zagęścić. Musimy obserwować czy konsystencja nam odpowiada i jak dużo tego ziemniaka bedzie potrzeba dodać.


Potrawę tę serwuje się z ryżem, więc może być dość gęsta, można też zjeść ją jako zupę - wtedy nie trzeba za bardzo zagęszczać. Trzeba samemu pokombinować i zobaczyć jak nam lepiej smakuje.


Na końcu dodajemy pokrojony kabanos lub inną, wędzoną kiełbaskę.

Smacznego:-)

Krem ze szparagów

Pyszna, aromatyczna, zdrowa i pięknie wyglądająca zupa, a przy tym bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Naprawdę polecam!

Składniki:


  • pęczek zielonych szparagów (czym więcej tym lepiej; tak, żeby po pokrojeniu szparagi zajmowały przynajmniej pół garnka)
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • ser żółty - ja używam mozarelli, może być każdy inny, ktory dobrze się rozpuszcza, może też być serek topiony (ja wolę z żółtym)

Szparagi dokładnie płuczemy, odcinamy twarde końcówki (tak około 2cm), a resztę szparaga kroimi na kawałki - nieważne jak duże, potem będziemy to i tak miksować. Wrzucamy pokrojone szparagi do garnka i zalewamy wodą - tak, żeby je zakryć, nie więcej. Gotujemy 10 minut, aż zmiękną, dolewamy szklankę mleka i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z gazu i blenderem miksujemy. Można wyjąć kilka kawałeczków wcześniej, żeby potem dodać je do dekoracji. Gdy nasz krem trochę przestygnie, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i na końcu dodajemy ser żółty. Podajemy z grzankami. Pycha! :-)

Related Posts with Thumbnails