Składniki:
- 2 cebule
- kawałek kabanosa, szynki, kiełbaski lub boczku - co kto lubi
- 3 pomidory
- 4-5 papryk (3 czerwone, 1-2 żółte lub zielone)
- 1 cukinia
- sos pomidorowy
- sól, pieprz, papryka, zioła włoskie
W zależności od tego jakie warzywa lubimy bardziej, możemy zmieniać ich proporcje według upodobań.
Cebulkę kroimy w piórka, podsmażamy na patelni, dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pomidory musimy sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i dorzucić na patelnię. Następnie dodajemy pokrojonego drobno kabanosa i paprykę. Wszystko dusimy pod przykrywką, zalewamy sosem pomidorowym, doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy cukinię. Wszystko dusimy jeszcze przez kilka minut i gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz