poniedziałek, 25 stycznia 2010

Leczo

Składniki:

  • 10 pieczarek
  • 2 cebule
  • kawałek kabanosa, szynki, kiełbaski lub boczku - co kto lubi
  • 3 pomidory
  • 4-5 papryk (3 czerwone, 1-2 żółte lub zielone)
  • 1 cukinia
  • sos pomidorowy
  • sól, pieprz, papryka, zioła włoskie

W zależności od tego jakie warzywa lubimy bardziej, możemy zmieniać ich proporcje według upodobań.

Cebulkę kroimy w piórka, podsmażamy na patelni, dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pomidory musimy sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i dorzucić na patelnię. Następnie dodajemy pokrojonego drobno kabanosa i paprykę. Wszystko dusimy pod przykrywką, zalewamy sosem pomidorowym, doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy cukinię. Wszystko dusimy jeszcze przez kilka minut i gotowe.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails