- 5-6 papryk (najlepiej czerwone, mogą być również dwie żółte lub pomarańczowe)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 nieduże pomidorki
- sos pomidorowy
- sół, pieprz, papryka chilli
- 1 łyżka śmietanki
Paprykę trzeba dobrze umyć, przekroić na pół i usunąć nasiona. Układamy ją na blaszce wyścielonej folią aluminiową spodami do góry.
Wkładamy do piekarnika i nastawiamy na grilowanie lub temperaturę 250oC. Gdy skórka papryki będzie ładnie przypalona, wyłączamy piekarnik i przykrywamy paprykę folią przeźroczystą.
Po ok 15 minutach obieramy paprykę ze skórki. Ta przypalona na czarno bardzo ładnie odchodzi. Jesli trochę skórki zostanie, nie trzeba się martwić, potem wszystko i tak zmiksujemy.
W garnku na oleju podsmażamy cebulkę i czosnek. Pomidory wyparzamy i obieramy ze skórki. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidorki i naszą obraną paprykę. Dolewamy też z sos, który powstał przy grilowaniu papryki.
Zalewamy wszystko sosem pomidorowym lub rosołkiem (może być z kostki) i wtedy doprawiamy lekko koncentratem pomidorowym. Gotujemy kilkanaście minut i doprawiamy solą, pieprzem i papryką chili. Następnie miksujemy i zupa gotowa:-)
Na talerzu dolewamy łyżkę śmietany. Możemy podawać z grzankami, ale sama zupa też jest pyszna.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz