Bardzo kruche, waniliowe ciasteczka. Pełnię smaku uzyskują jednak dopiero po udekorowaniu polewą czekoladową. Moja 4-letnia córeczka była zachwycona wycinaniem ciasteczek, dekorowaniem ich, no i oczywiście jedzeniem:-) Są dość łatwe do zrobienia, a dzieci mają naprawdę niezłą zabawę.
Składniki:
- 2.5 szklanki mąki
- 1.5 kostki miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- cukier waniliowy
Połączyć wszystkie składniki, ugnieść je (lub zmiksować) i z gotowego ciasta uformować dwie kulki. Na godzinę włożyć do lodówki. Wyjąć pierwszą kulę i rozwałkować na stolnicy. Foremkami wykroić ciasteczka i ułóżyć na wysmarowanej masłem blaszce. Piec na złoty kolor przez 10-15 minut w temp. 180 oC. Udekorować można lukrem lub czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz