czwartek, 8 kwietnia 2010

Kurczak z fetą, pieczarkami i ze szpinakiem.

Pyszny obiadek dla wielbicieli szpinaku i fety:-) Jeżeli kurczaka nie będziemy piec zbyt długo, a tylko do momentu aż będzie biały, pieczeń będzie wilgotna i mięciutka.

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka (może też być z indyka),
  • 4 pieczarki
  • szpinak
  • ser feta
  • musztarda
  • sól, pieprz, papryka


Pierś przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pieczarki podsmażamy na patelni. Szpinak dusimy, aż będzie jak papka:-) Lekko ubitą pierś z kurczaka smarujemy musztardą (ja użyłam takiej z gorczycą, ale może być każda inna). Układamy na jednej połówce piersi szpinak, posypujemy fetą, na drugiej pieczarki. Składamy pierś i związujemy sznureczkiem, żeby nic nie wypadało. Skrapiamy olejem i pieczemy około 45 minut w temp. 180. Trzeba sprawdzić, czy kurczak w środku jest już biały, wtedy wyjmujemy i można jeść:-) Polewamy sosem, który został po pieczeniu kurczaka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails