środa, 28 kwietnia 2010

Zapiekanka z szynką i pieczarkami

Prosta, szybka, smaczna, nasza ulubiona zapiekanka z makaronem. Można ją przygotować dużo wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i gotowe:-) Na drugi dzień odsmażona na patelni też smakuje super!

Składniki:


  • torebka makaronu - ok. 200gr. (ja lubię najbardziej świderki, może być też penne)
  • 1 cebula
  • 10 plastrów szynki (ilość w zależności od upodobań:-)
  • brokuły- kilka różyczek
  • 8 pieczarek
  • szklanka śmietany kremówki (30%)
  • ser żółty
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej. Gotujemy makaron al dente, odcedzamy. Podsmażamy cebulkę i szynkę (pokrojone wcześniej w paseczki). Podsmażamy też pieczarki (pokrojone w talarki). Śmietanę wlewamy do miseczki, doprawiamy porządnie solą i pieprzem, możemy doprawić również ziołami - ja dodaję oregano i zioła włoskie.

Do naczynia, w którym będziemy piec zapiekankę, wkładamy po kolei: warstwę makaronu, cebulę z szynką, pieczarki - solimy, pieprzymy, posypujemy startym serem, znowu makaron, celulka i tak dalej. Na samym wierzchu układamy brokuły i zalewamy wszystko sosem śmietanowym i jeszcze raz posypujemy serem. Sosu powinno być tyle, żeby pokryć całą zapiekankę, do samego dna naczynia. Dużo zależy właśnie od wielkości naczynia - czasem trzeba dodać więcej śmietany. Zapiekanka nie może być sucha. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 30-40 minut.

1 komentarz:

Related Posts with Thumbnails