Składniki:
- torebka makaronu - ok. 200gr. (ja lubię najbardziej świderki, może być też penne)
- 1 cebula
- 10 plastrów szynki (ilość w zależności od upodobań:-)
- brokuły- kilka różyczek
- 8 pieczarek
- szklanka śmietany kremówki (30%)
- ser żółty
- sól, pieprz
Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej. Gotujemy makaron al dente, odcedzamy. Podsmażamy cebulkę i szynkę (pokrojone wcześniej w paseczki). Podsmażamy też pieczarki (pokrojone w talarki). Śmietanę wlewamy do miseczki, doprawiamy porządnie solą i pieprzem, możemy doprawić również ziołami - ja dodaję oregano i zioła włoskie.
Do naczynia, w którym będziemy piec zapiekankę, wkładamy po kolei: warstwę makaronu, cebulę z szynką, pieczarki - solimy, pieprzymy, posypujemy startym serem, znowu makaron, celulka i tak dalej. Na samym wierzchu układamy brokuły i zalewamy wszystko sosem śmietanowym i jeszcze raz posypujemy serem. Sosu powinno być tyle, żeby pokryć całą zapiekankę, do samego dna naczynia. Dużo zależy właśnie od wielkości naczynia - czasem trzeba dodać więcej śmietany. Zapiekanka nie może być sucha. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 30-40 minut.
ta wersja odsmażona ciekawi mnie bardzo :-)
OdpowiedzUsuń