czwartek, 18 marca 2010

Tort gruszkowo-malinowy

Na urodziny mojego męża zrobiłam taki torcik i bardzo nam smakował. Nie jest zbyt skomplikowany ani pracochłonny. Gorąco polecam!


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 zapachu waniliowego
  • 1/2 budyniu waniliowego
  • krem do przełożenia tortu
  • dżem malinowy (truskawkowy też będzie dobry)
  • maliny
  • gruszki z puszki
  • sok z 1 cytryny + cukier na poncz

Ja piekę biszkopt dzień wcześniej, żeby później łatwiej go było przekroić.

Białka ubić z cukrem, proszkiem i zapachem, dodać żółtka, następnie mąkę. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Biszkopt musi być całkowicie wystudzony, wtedy kroimy go delikatnie przez środek na pół. Nasączamy dolną część ponczem (pół litra przegotowanej wody + 1.5 łyżki cukru - ostudzić, a następnie dodać sok z cytryny - można doprawić wódką lub innym alkoholem). Smarujemy dżemem, układamy na nim pokrojone cieniutko gruszki i leciutko nakładamy krem. Przykrywamy drugą połówką biszkopta i nasączmy ją również. Trzeba bardzo uważać, żeby nie nasączyć biszkoptu za bardzo, wtedy będzie się rozlatywał:-), ale nie może być też nasączony za mało, bo tort będzie suchy. To trzeba wyćwiczyć:-) Smarujemy kremem cały tort, dekorujemy malinami i gruszkami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails