wtorek, 22 czerwca 2010

Krem ze szparagów

Pyszna, aromatyczna, zdrowa i pięknie wyglądająca zupa, a przy tym bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Naprawdę polecam!

Składniki:


  • pęczek zielonych szparagów (czym więcej tym lepiej; tak, żeby po pokrojeniu szparagi zajmowały przynajmniej pół garnka)
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • ser żółty - ja używam mozarelli, może być każdy inny, ktory dobrze się rozpuszcza, może też być serek topiony (ja wolę z żółtym)

Szparagi dokładnie płuczemy, odcinamy twarde końcówki (tak około 2cm), a resztę szparaga kroimi na kawałki - nieważne jak duże, potem będziemy to i tak miksować. Wrzucamy pokrojone szparagi do garnka i zalewamy wodą - tak, żeby je zakryć, nie więcej. Gotujemy 10 minut, aż zmiękną, dolewamy szklankę mleka i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z gazu i blenderem miksujemy. Można wyjąć kilka kawałeczków wcześniej, żeby potem dodać je do dekoracji. Gdy nasz krem trochę przestygnie, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i na końcu dodajemy ser żółty. Podajemy z grzankami. Pycha! :-)

2 komentarze:

Related Posts with Thumbnails